5 orase din Romania pe care trebuie sa le vezi

Alba Iulia - RomaniaIn Romania sunt multe localitati, orase si tinuturi pe care credem ca le cunoastem doar pentru ca le-am traversat la un moment dat. Sunt insa cateva pe care merita sa le vizitezi de mai multe ori, ca sa ai timpul necesar sa le descoperi si sa te bucuri de ceea ce-ti ofera.

Alba Iulia

Figureaza pe lista celor mai frumoase si mai atractive orase din Romania, iar succesul i se datoreaza renovarii Cetatii sale minunate, Alba Carolina. Reintrata recent in circuitul turistic, cetatea in stil Vauban atrage mii de turisti in fiecare an, fascinati de traseul portilor. Pe buna dreptate, de altfel, cetatea este cea mai impresionanta constructie de acest gen din Europa.

Si tot in Alba Iulia exista Catedrala Reintregirii Neamului, o alta atractie-magnet pentru turisti. Proiectata de arhitectul Victor Gh. Stefanescu dupa modelul Bisericii Domnesti din Targoviste si construita intre anii 1921 si 1922 cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”, catedrala a fost locul in care au fost incoronati Regele Ferdinand I si Regina Maria, pe 15 octombrie 1922.

Nu poti sa inchei o excursie in Alba Iulia fara o vizita la Biblioteca Battheynaeum, fondata la 31 iulie 1798 de Batthyány Ignác, Episcop al Marelui Principat al Transilvaniei. Biblioteca este unul dintre cele mai importante obiective turistice si culturale nu doar din tara, ci din intreaga lume.

Lasand la o parte toate cladirile si muzeele, merita sa vizitezi acest oras in timpul festivalului Alba Iulia Music & Film Festival. Timp de cateva zile, orasul se transforma intr-un adevarat centru cultural: au loc proiectii de film in aer liber, concerte de muzica si evenimente de gen. Un weekend petrecut in Alba Iulia in aceasta perioada va fi memorabil!

Sibiu

Mai este nevoie sa spunem de ce trebuie sa vezi Sibiul macar o data in viata? Ok, o facem. Daca numirea orasului Sibiu, Capitala Europeana a Culturii (in 2007) nu este un argument convingator, atunci trebuie sa ne crezi pe cuvant ca acolo vei gasi un oras multicultural foarte interesant. Orasul Sibiu este celebru pentru Festivalul International de Teatru care se organizeaza in fiecare vara; este celebru pentru stradutele sale cochete si ceainariile cu iz de epoca apusa, pentru calmul localnicilor (germani, romani si maghiari) si, bineinteles, pentru Targul de Craciun organizat in perioada sarbatorilor de iarna in Piata Mare, declarata monument arhitectural UNESCO. Atunci, intregul oras emana o atmosfera de poveste.

Sibiul inseamna Palatul Brukenthal – adapostul artistilor de tot felul, construit de baronul Samuel von Brukenthal in anul 1788, care gazduieste astazi o biblioteca si o galerie de arta recunoscuta la nivel international; inseamna Cetatea care ascunde mare parte din istoria orasului si care a fost una dintre cele mai puternic fortificate cetati de acest gen din Europa – poti sa vizitezi turnurile si bastioanele.

Baia Mare

Te-ntrebi, poate, de ce ar trebui sa vizitezi acest oras care nu se afla in topul celor mai vizitate destinatii turistice din Romania. Si totusi, orasul de la poalele Muntilor Gutai ascunde cateva atractii demne de atentie: in primul rand, Turnul-clopotnita Sfantul Stefan, inalt de peste 40 de metri, considerat astazi simbolul orasului. Apoi Planetariul din oras – inaugurat in anul 1969; a fost primul planetariu din tara. Muzeul de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare ofera o incursiune in arta maramureseana si in traditiile sale minunate.

Sighisoara

Bineinteles ca principala atractie a orasului este Cetatea Medievala; o plimbare pe stradutele sale pietruite te va introduce imediat in atmosfera. E drept, o excursie in acest oras in preajma Festivalului Medieval, a sarbatorii de Halloween sau chiar a sarbatorilor de iarna va avea un farmec aparte, insa Sighisoara este la fel de magica in fiecare zi. Turnurile care au facut-o celebra (Turnul Fierarilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Macelarilor, Turnul Franghierilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Cositorilor si Turnul Tabacarilor), Scara Scolarilor si Vechea Scoala sunt pe lista obiectivelor care trebuie vizitate neaparat in timpul unei excursii in oras. Dar nu rata nici Turnul cu Ceas, ridicat in secolul XIV, un reper important al Sighisoarei.

Desi este un oras mic, de provincie, Sighisoara merita toata atentia pe care poti sa i-o oferi in timpul unui weekend sau al unei mini-vacante. Ai aici suficiente oferte de cazare care sa te convinga sa ramai cat mai mult in oras.

Targu Mures

Orasul cu aer medieval din inima Transilvaniei are multe cladiri istorice, adevarate bijuterii arhitecturale. Nu este un oras in care sa te pierzi, ci mai degraba unul in care sa te bucuri de fiecare ornament vechi care impodobeste fatada unei cladiri si de fiecare trandafir inflorit in Piata Trandafirilor (din centrul orasului). Micul oras de provincie are o istorie impunatoare, iar Cetatea Medievala construita in secolul XVII povesteste un capitol din ea. Vechea fortificatie pastreaza astazi Turnul Mic si Biserica Reformata (simbolul orasului), care pot fi vizitate. Merita sa vezi orasul Targu Mures si cetatea in timpul sarbatorilor de iarna, cand aceasta se transforma intr-un adevarat “Orasel al Copiilor”, cu parc de distractii si patinoar artificial.

Urca apoi pe cele 70 de trepte ale Scarii Rákóczi, care fac legatura intre strada Revolutiei si parcul Cetatii Medievale. A fost amenajata in 1902 de Sóos Pál, care i-a si dat acest nume in memoria revolutionarului maghiar Francisc Rákóczi al II-lea. In Targu Mures nu trebuie sa ratezi nici Casa Bányai (Palatul Baroc), o cladire reprezentativa pentru arhitectura Belle Epoque a orasului.

Cauti cazare? Intra aici!