5 locuri de vazut in Tara Hategului

Ammit Jack/Shutterstock.com

Tara Hategului este asezata la poalele muntilor Retezat, in depresiunea cu acelasi nume. Desi regiunea adaposteste numeroase obiective turistice, Tara Hategului nu este o destinatie foarte populara in randul turistilor romani. Depresiunea Hategului este una dintre cele mai bogate regiuni din Romania din punct de vedere istoric.

In zona se gasesc cateva dintre cele mai importante monumente istorice, religioase si arheologice. Pentru a fi sigur ca nu ratezi nimic important in urmatoarea vacanta, echipa Travelminit iti recomanda 5 locuri pe care trebuie neaparat sa le vizitezi atunci cand te afli in Tara Hategului.

  1. Castelul Kendeffy

Castelul Kendeffy se afla in judetul Hunedoara – localitatea Santamaria Orlea. Construit de catre familia Kendeffy in 1782, edificiul este unul dintre locurile pe care trebuie cu siguranta sa le vizitezi. Cladirea a fost ridicata pe locul unui fost conac, in stil baroc de catre contele Elek Kendeffy. Ulterior, in secolul al XIX-lea, castelul a fost reconstruit in stil neo-gotic de catre contele Arpad Kendeffy.

Florian Augustin/Shutterstock.com

In vremea comunistilor castelul a fost nationalizat, iar majoritatea obiectelor de valoare aflate in interiorul cladirii au disparut fara urma. Aflat in visteria statului, castelul Kendeffy a fost transformat in hotel si a functionat in acest regim timp de cateva decenii. Dupa caderea regimului comunist, castelul a fost returnat mostenitorilor de drept care au incercat sa mentina castelul deschis pentru public insa, din lipsa de fonduri, acesta a fost inchis. In prezent, castelul poate fi admirat numai din exterior, dar arhitectura exceptionala a constructiei merita tot efortul.

  1. Rezervatia de zimbri

Rezervatia de zimbri din Hateg este printre putinele locuri din Europa unde mai poti admira exemplare de zimbri. Din pacate, aceasta specie care domina padurile de foioase ale Europei in Evul Mediu este pe cale de disparitie, cu doar 3600 de exemplare ramase la nivel mondial. Dintre cei 3600 de zimbri existenti la ora actuala, 8 se afla in rezervatia din Hateg.

ELEPHOTOS/Shutterstock.com

Cu un areal de 40 de hectare, padurea Silvut a fost alegerea ideala pentru plasarea exemplarelor de zimbri in anul 1958 cand au fost aduse in tara. Podadec si Polonka, primii zimbri adusi din Polonia in Romania s-au inmultit in perimetrul protejat de la Hateg si au dat nastere exemplarelor care astazi sunt impartite intre rezervatiile importante din tara. Din cei aproximativ 50 de pui nascuti in rezervatie, numai 8 au ramas in padurea Silvut, restul fiind transferati catre rezervatia naturala din Neamt sau gradina zoologica din Bucuresti.

Rezervatia de zimbri din Hateg poate fi vizitata in fiecare zi intre orele 8:00 si 20:00, iar taxa de intrare este de 6 lei pentru adulti si 4 lei pentru copii.

  1. Biserica “Sfantul Nicolae” din  Densus

Biserica din Densus este una dintre cele mai vechi lacasuri de cult de rit bizantin, fiind construita in secolul al XIII-lea. Constructia din piatra a fost ridicata cu materie prima din ruinele cetatii Ulpia Traiana Sarmizegetusa si reprezinta un obiectiv turistic important din zona Hategului.

Balate Dorin/Shutterstock.com

Atat pictura interioara cat si aspectul exterior al bisericii sunt unice in Romania si plaseaza biserica din Densus printre primele locuri in lista destinatiilor de pelerinaj de la noi din tara.

  1. Casa Vulcanilor

Casa Vulcanilor este o constructie de lut care spune povestea Pamantului, adaptata la povestea geologica a Tarii Hategului. Este un loc unde se pot afla lucruri despre vulcanii ce dainuiau in Insula Hategului acum milioane de ani si ale caror urme se gasesc astazi in comuna Densus. Constructia este una ecologica din pamant galben, paie si apa, adica din cob.

Casa Vulcanilor se afla la 17 km de orasul Hateg, la 3 km de Biserica Sf. Nicolae din Densus spre satul Stei, la 300m de sosea.

  1. Cascada Lolaia

Cascada Lolaia se afla in partea nordica a muntilor Retezat, la altitudinea de 1050 de metri. Formata in valea Nucsoara din apele raurilor Pietrele, Valea Rea, Stanisoara si Galesu, cascada Lolaia este accesibila pe traseul Ohaba-Pietrele. Accesul la cascada se face usor pe o scara cu balustrada de lemn.