5 idei de vacanta pentru luna octombrie

Vacanta in Romania - Cheile NereiLuna octombrie poate fi o perioada foarte potrivita de vacanta. Vremea este inca placuta, statiunile nu mai sunt invadate de turisti (asa ca poti sa te bucuri de mult mai multa liniste), iar natura trece prin cea mai frumoasa etapa de transformare. Aramiu, galben, verde-galbui, brun-roscat sunt nuantele care te insotesc la drum si te fac sa te bucuri de viata.

Nu stii insa ce destinatie sa alegi si ce ai putea face? Iata, noi iti sugeram 5 idei de vacanta numa’ bune pentru aceasta perioada a anului:

1. Circuit si croaziera in Delta Dunarii

Toamna este superba in Delta Dunarii, iar daca nu vrei sa o vizitezi in aceasta perioada pentru pescuit (desi luna octombrie este cea mai buna pentru stiuca si biban), poti sa o faci pentru peisajele pe care le ofera. Daca litoralul este fermecator in lunile de vara, Delta Dunarii te fascineaza in perioada toamnei. Poti sa-i vezi toate ungherele pitoresti in timpul unui circuit si al unei croaziere in Clisura Dunarii.

Sunt cateva agentii de turism care organizeaza astfel de tururi pentru o mini-vacanta de 3-4 zile in delta. La care poti, bineinteles, sa mai adaugi cateva zile de cazare intr-una din statiuni si sa te bucuri din plin de linistea toamnei.

O varianta de circuit porneste din Bucuresti, spre Cernavoda – Navodari – Tulcea si mai departe pe valurile Dunarii pana in Delta, la bordul unui vapor turistic. Poti sa vizitezi Rezervatia biosferei Delta Dunarii si sa savurezi o masa pescareasca intr-un sat de poveste. Iti garantam ca dupa o astfel de vacanta te vei intoarce in Bucuresti mult mai relaxat si multumit.

2. Baile Felix

Vacanta poate fi acea perioada de timp in care sa combini, intr-un mod fericit, utilul cu placutul. Luna octombrie poate fi, din acest punct de vedere, ideala pentru un sejur intr-o statiune balneoclimaterica, iar Baile Felix este o locatie de top. La strandul Apollo exista un bazin cu apa incalzita la 36 de grade, excelenta pentru o balaceala in mijlocul toamnei. In plus, tot acolo sunt si trei bazine exterioare cu apa termala, benefica pentru organism. Poti face sauna, masaj, dus subacvatic si toate procedurile necesare unei curi complete de tratament.

Si unde mai pui ca zona in care este amplasata statiunea Baile Felix ofera multe alte atractii turistice pe care poti sa le vizitezi in pauza dintre proceduri? Lacul Vida, de exemplu, este o optiune; celebru pentru valtoarea din mijlocul sau, lacul are o particularitate: isi schimba culoarea in functie de anotimp. Nu este nicio magie, este pur si simplu imaginea padurii care se reflecta in apele Lacului Vida, facandu-l sa para de fiecare data ca are o alta culoare.

3.Vacanta in Banatul montan

Un sejur in Banatul montan poate fi a treia optiune pentru o vacanta petrecuta in Romania in luna octombrie. Zona cuprinde cateva trasee turistice superbe prin Semenic, Baile Herculane, Aurora Banatului, zona turistica Scorillo (cu statiunile sale frumoase Poiana Marului si Muntele Mic), Cheile Nerei-Beusnita, Valea Cernei,Portile de Fier si Clisura Dunarii.

Intreaga zona iti ofera natura salbatica si pura, frumuseti naturale, traditii si gastronomie banateana. Poti sa te bucuri de toate intr-un singur weekend sau poti sa le savurezi pe-ndelete, in timpul unei vacante prelungite. Numarul locurilor pe care le vei vizita depinde insa de perioada de timp pe care o ai la dispozitie. In cazul in care nu te grabesti, fa o calatorie pe Drumul Fierului din Banat: este vorba de calea ferata Oravita-Anina, prima cale ferata montana din Romania si una dintre cele mai spectaculoase din Europa.

Du-te sa vezi Cascada Bigar – cea mai frumoasa cascada din lume, si Muzeul de locomotive cu abur din Resita (in aer liber), care este unic in sud-estul Europei. Si nu uita sa vizitezi si morile de apa cu ciutura de la Rudari, o rezervatie mulinologica unica in Europa.

4. Pe Drumul Vinului, la Conacul Urlateanu

Ce perioada poate fi mai potrivita pentru o vizita la un conac boieresc dotat cu crama decat mijlocul toamnei? Conacul Urlateanu de langa localitatea Urlati a fost construit in 1922 de boierul Urlateanu, insa acum apartine de Cramele Halewood. Conacul este amplasat in varful Dealului Mare, in mijlocul viilor cu struguri negri si aurii, intr-un decor de poveste. Interiorul este cel original, pastrat in stare foarte buna, si poate fi vizitat de turisti: ai ocazia sa vezi piese vechi de mobilier, originale, crama subterana in care se organizeaza frecvent degustari pentru turisti, decoratiuni care pastreaza patina timpului. Curtea conacului boieresc pastreaza ici-colo cate o marturie a vremurilor demult apuse: prese foarte vechi de stors struguri, pietre de ascutit coase, butoaie vechi odihnindu-se printre trandafiri si arbusti.

Conacul Urlateanu se afla la numai 100 km distanta de Bucuresti, dar poate fi o destinatie de vacanta inedita. Din pacate, conacul nu ofera inca spatii de cazare (asa cum se intampla la alte conace din Romania), dar puteti oricand innopta intr-un hotel din Ploiesti, aflat la numai 18 km de conac.

5. Toamna la malul marii

Mai ai timp inca sa beneficiezi anul acesta de programul “Litoralul pentru toti”. In definitiv, de ce n-ar fi interesanta o vacanta la malul marii in luna octombrie? Marea este la fel de fermecatoare daca ai sufletul cald, si poti sa te bucuri de frumusetea ei pe plajele relaxate de aglomeratia turistilor, intr-un decor placut. In plus, si tarifele practicate de hotelieri sunt mult mai relaxate!

Plimba-te pe doua dintre cele mai frumoase plaje salbatice din Romania, Corbu si Vadu, si vei vedea ca nu intotdeauna trebuie sa parcurgi mii de kilometri ca sa fii fericit.