5 hanuri de renume in Bucuresti

Hanu' lui Manuc

Lucian Milasan / Shutterstock.com

Nu vi se pare ca povestile si intamplarile povestite prietenilor intr-un han sunt mai savuroase si te fac sa te simti mult mai bine si mai relaxat? Amintiti-va de celebrul Han al Ancutei din povestirile lui Sadoveanu; ce povesti cu talc, ce amintiri placute si ce intamplari cu haz se petreceau acolo!

Vremurile s-au mai schimbat, la fel si localurile, dar tot mai exista pe ici-colo cate un han care sa ne poarte pe firul amintirilor. In Bucuresti, de pilda, exista 5 hanuri de renume despre care o sa va aducem aminte, pentru ca nu merita sa intre in uitare.

Hanul Berarilor

La Hanul Berarilor (membru al grupului City Grill) ai sa redescoperi ambianta romaneasca din perioada interbelica, pe care credeai ca nu o vei mai intalni intr-o capitala moderna. Restaurantul cu traditie veche in Bucuresti are doua locatii: Casa Oprea Soare si Casa Elena Lupescu. Ambele locatii au gradina, ambele sunt amenajate traditional, iar preparatele romanesti gatite ca la mama acasa te fac sa te lingi pe degete.

Si totusi, hanul amenajat in fosta Casa Elena Lupescu pastreaza un aer elegant, grandios si deosebit: arcade frumos decorate, sfesnice si lampi superbe din fier forjat, scaune din lemn masiv cu spatare sculptate ca niste broderii decupate. Totul te indeamna sa stai, sa-ti tragi sufletul, sa te racoresti cu o bere rece si sa te pui pe povestit. Nu stii ce se aude in fundal? Sunt cantecele nemuritoare ale lui Gica Petrescu, un artist emblematic pentru Bucurestiul de-altadata.

Adrese si program:
Strada Poenaru Bordea nr.2 (Casa Oprea Soare); deschis Luni – Joi si Duminica 08:00 – 00:00, Vineri – Sambata 08:00 – 02:00.
Strada Pache Protopopescu nr. 51 (Casa Elena Lupescu); deschis Luni – Joi si Duminica 08:00 – 00:00, Vineri – Sambata 08:00 – 02:00.

Hanu’ lui Manuc

Atatea povesti s-au spus la mesele imbelsugate stropite cu bere, cu must sau cu vin romanesc de la Hanu’ lui Manuc in cei pei 200 de ani de cand a fost terminata constructia sa (1808)! Martor al multor evenimente care au marcat istoria Bucurestiului, hanul ajunsese pana nu demult o ruina. Frumosul han construit odinioara de cel mai bogat om din Balcani, armeanul Manuc (fost bei al Moldovei obligat sa se stabileasca in Bucuresti din motive politice), avea “107 odai, doua saloane, zece magazii, 15 pivnite si 23 de pravalii”.

Cu timpul, hanul a fost nevoit sa-si schimbe destinatia in hotel (Grand Hotel de la Dacie), pastrand doar doua sali mari frecventate de lumea buna a Capitalei. Tot in acea perioada erau organizate spectacole de teatru si iluzionism, dar si baluri mascate. In timpul celor doua razboaie mondiale, hanul devenise locul in care trageau negustorii veniti cu marfa pe care o vindeau apoi pe strada Gabroveni, dar si locul de intalnire preferat de politicienii si poetii acelor vremuri.

Intrat in grupul City Grill si restaurat recent, Hanu’ lui Manuc este astazi unul din marile obiective turistice ale Bucurestiului si locul in care oaspetii se pot bucura de muzica de calitate, mancaruri delicioase, vinuri excelent pastrate in crama si o adevarata atmosfera traditional romaneasca.

Adresa si program: Strada Franceza nr. 62 – 64; deschis Luni – Joi si Duminica 08:00 – 00:00, Vineri – Sambata 08:00 – 02:00

Hanul Gabroveni

Construit la inceputul secolului XIX de catre Tudor Hagi Tudorache, recunoscut drept cel mai mare toptangiu al Bucurestiului de altadata (intre 1804 si 1818), Hanul Gabroveni a cazut prada flacarilor in 1847. Ulterior, fiul cel mare al negustorului, George Hagi, a renovat hanul si i-a adaugat noi anexe, transformandu-l intr-un local cu “staif”: avea pivnite boltite, odai pentru odihna strainilor si trotuare din lespezi de piatra. Cum Lipscaniul era frecventat de tot felul de croitori, cojocari si mestesugari, Hanul Gabroveni devenise nu doar locul de odihna al acestora, ci si zona in care boierii isi trimiteau slujitorii sa cumpere stofe si bijuterii.

La 1874 hanul ajunge in posesia lui Solomon Ascher, care il numeste Pasajul Comercial. Faima si aura capatata la mijlocul secolului XX se pierd in perioada comunista, iar dupa 1990, pasajul din centrul vechi al Bucurestiului intra in uitare. Abia in anul 2006 a inceput procesul de restaurare si modernizare a hanului Gabroveni, de catre ARCUB. Redeschis in 2014, hanul a fost transformat in centru cultural cu sali de spectacol si expozitii, birouri, cafenea si centru de informare turistica.

Adresa: Strada Lipscani nr. 84-90

Hanul cu Tei

Construit in 1883 de Gheorghe Polizu, Stefan Popovici si Anastasie Hagi, Hanul cu Tei din centrul comercial al Lipscani-ului este singurul han bucurestean care pastreaza arhitectura originala. Chiar si portile masive din fier forjat, de la intrarea in han, pastreaza inca blazonul original pe care sunt incrustate initialele cconstructorilor. Ferestrele inalte cu obloane de lemn si balamale vechi de fier amintesc de arhitectura secolului XVIII si te ajuta sa-ti imaginezi cum traiau odinioara targovetii. Locatia ofera si astazi o imagine autentica de han bucurestean si merita sa-i acorzi din cand in cand atentia cuvenita.

Adresa si program: Strada Blanari nr. 5-7; deschis de luni pana duminica intre 10:00 – 02:00.

Hanul Drumetului

Un alt restaurant cu specific traditional romanesc din Bucuresti este Hanul Drumetului. Interiorul rustic, cu structuri din lemn de stejar masiv, usor montana, creaza o atmosfera placuta si primitoare. Cu exceptia serilor de luni, in fiecare seara exista muzica live si programe de entertainment. In plus, terasa frumos amenajata cu rau, cascada si copaci umbrosi este o oaza de verdeata relaxanta.

Adresa si program: Strada 1Mai (fosta Compozitorilor) nr. 28; deschis non-stop.