5 crame unde poti face degustari de vinuri

CramaSe spune ca pana nu ai participat la cateva degustari de vin in crame si podgorii in care mirosul simturilor inspira si imbie la contemplare, nu te poti numi un adevarat iubitor al acestei bauturi nobile. A degusta inseamna a cunoaste vinul si a-i acorda timpul si atentia necesara pentru a ii permite sa trezeasca gusturi si senzatii nebanuite, o explozie a papilelor gustative la care consumatorul grabit nici nu poate visa. In Romania exista trasee speciale ce pot fi urmate pe Drumul Vinului atat pentru cunoscatori cat si pentru cei care abia se lanseaza in aventura cunoasterii celei mai nobile dintre bauturi, iar printre cramele de renume international exista multe care organizeaza si degustari.

Crame din Romania unde se poate degusta vinul

1. Crama din Deal

  • Adresa: Str. Plopului, nr. 30

La Crama din Deal se ajunge simplu pentru cei ce au drum dinspre Sibiu spre Medias si adesea merita ca cei cu gusturi fine si adevaratii cunoscatori sa isi faca drum pana aici pentru colectia impresionanta de vinuri cu care sunt asteptati.

Crama din Deal impresioneaza in primul rand prin dimensiune, aflandu-se pe teritoriul celor 12 hectare ale fermei 3 Stejari din Medias, loc unde se cultiva 5 soiuri de vita de vie din care se obtin vinuri de exceptie.

Un drum la Crama din Deal este mai mult o minivacanta decat o simpla calatorie pentru degustare, aici oaspetii care detin o rulota functionala pot alege sa ramana pentru mai multe zile in mijlocul naturii, in oaza de liniste de pe teritoriul fermei unde exista o zona special amenajata cu 7 locuri de camping. Se poate opta si pentru cazarea la pensiunea din ferma, unde camerele sunt spatioase si cu terasa.

Pentru cei ce considera ca degustarea de vin merge cel mai bine doar cu lux, rafinament si confort maxim, Crama din Deal ofera si servicii de cazare de 4 stele la hotelul BinderBubi aflat la doar 1 km de ferma.

Hotelul dispune de o piscina interioara pentru oaspeti.

2. Crama Murfatlar

  • Adresa: Calea Dobrogei, nr. 1, Murfatlar, Constanta

La Crama Murfatlar degustarea de vin este tratata cu toata seriozitatea, cei de aici oferind turistilor o experienta completa cu mese traditionale romanesti pentru a evidentia gustul nobil al vinurilor din productie romaneasca.

La Murfatlar, una dintre cele mai cunoscute culturi ale Romaniei, traditia viticulturii este una mai veche chiar si decat numele locului. Aici, pe plantatiile ce se intind cat se poate cuprinde cu ochii, se cresc cele mai nobile soiuri de struguri: Sauvignon Blanc, Merlot, Feteasca Neagra, Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Noir si multe altele ce cumuleaza impreuna peste 130 de premii intr-un secol de activitate a podgoriei.

Inainte de degustare, oaspetii sunt invitati sa faca un tur prin Muzeul Viei si a Vinului organizat in crama unde sunt expuse unelte pentru recolta si recipiente pentru pastrarea vinului, de la amfore antice pana la cele mai moderne sau traditionale, specifice zonei.

La Crama Murfatlar degustarea se face in 5 probe impreuna cu un meniu complet de masa de pranz cu gustari: un fel principal, o placinta, apa, cafea si 250 ml din vinul casei. Oaspetii au de ales intre doua variante de meniu, una cu gustari reci si o alta cu gustari calde, iar pretul este de 140 lei de persoana.

Se organizeaza inclusiv tururi pentru grupuri de peste 10 persoane la pretul de 10 lei pentru fiecare persoana.

3. Cramele Halewood

  • Adresa: Str. Independentei, nr. 24, Azuga, Prahova

Pentru cei ce locuiesc sau se afla in trecere prin Valea Prahovei, oportunitatea de a face o degustare de vinuri de soi nobil vine din partea Cramelor Halewood, localizate in pitoreasca statiune Azuga.

Despre Cramele Halewood nu stiu foarte multi, dar cei care stiu se intorc aici ori de cate ori au pofta de un vin cu care in trecut se delecta Casa Regala din Romania, Cramele Halewood fiind cele care furnizau vinul pentru pivnitele castelului Peles.

Crama se afla in Azuga din 1.892, fiind una din putinele crame de vinuri de suprafata din tara la acea perioada.

Cramele Halewood sunt specializate pe vin spumant apreciat in intreaga lume, iar in anul 2006 odata cu implicarea investitorul Halewood a fost relansata si cea mai veche marca de vin spumant romanesc, Rhein Extra.

Oaspetilor li se ofera oportunitatea de cazare intr-una dintre cele 16 camere ale pensiunii, denumite inspirat dupa cate un soi de vin.

Programul de degustari este zilnic intre orele 08:30 si 16:30.

4. Crama Lacerta

  • Adresa: 434 Fintesti, Buzau

Crama Lacerta din Buzau este considerata una dintre cele mai moderne crame din intreaga Romanie. Inaugurata in anul 2011, crama a reusit sa se impuna intr-un timp record pe o piata dominata de cramele vechi deja de peste un secol.

La Lacerta se cultiva 6 soiuri de struguri pentru vin alb si 6 soiuri pentru vin rosu, printre care Pinot Gris, Rehinriesling, Chardonnay cat, Feteasca Neaga si Alba sau Merlot.

Pentru degustare se recomanda contactarea cramei la adresa de contact de pe pagina oficiala. Pachetele de degustare disponibile sunt Prima Impresie ce cuprinde 3 din 9 soiuri disponibile la pretul de 29 de lei sau Degustare Intensiva la pretul de 49 de lei pentru 6 din 9 soiuri de vin.

Oaspetii sunt insotiti de un specialist in timpul degustarilor pregatit cu o descriere scurta a fiecarui vin in parte.

Pentru cei interesati se poate vizita si vinaria, crama si podgoria.

Crama este deschisa pentru vizitare de joi pana duminica, intre orele 10:00 si 17:00.

5. Experience by Vineexpert

  • Adresa: B-dul I.C.Bratianu, nr. 29 – 33, Bucuresti

Locuitorii capitalei nu trebuie sa faca Drumul Vinului pentru a avea ocazia sa se delecteze cu peste 1.000 de sortimente de vinuri ce pot fi degustate in magazinul Cocor din Bucuresti unde cei de la Vineexpert au deschis un concept nou in tara, Wine Bar-ul.

Unui wine bar ii lipseste farmecul natural al unei crame inconjurate de dealuri intregi acoperite de soiuri nobile, dar compenseaza prin bogatie si diversitate.

Barurile de acest tip din Bucuresti pun mare atentie pe detalii, totul fiind gandit pentru a incanta simturile si a duce degustatorii in starea perfecta pentru a aprecia chiar si cele mai fine subtilitati ale gustului. In wine barul Experience se pot degusta vinuri din toata lumea dar si vinuri de soi romanesc alaturi de gustari precum ciocolata belgiana sau terrine foie gras, perfect asortate cu vinul degustat.