3 zone din Romania unde putem petrece un Craciun de poveste

Craciun-BucovinaCraciunul este, poate, cea mai frumoasa perioada din an. Magazinele, casele si curtile oamenilor prind viata si te fac sa te simti din nou copil, sa te bucuri de toate luminitele aprinse si de brazii impodobiti atat de frumos. Magia Craciunului ajunge atunci chiar si in cele mai indepartate catune din tara, in locuri in care traditiile si obiceiurile s-au mai modernizat pe alocuri, dar nu s-au uitat. In Romania exista cel putin trei zone unde poti petrece un Craciun de poveste, pe care sa nu-l uiti niciodata.

Craciun in Maramures

Maramuresul este una din zonele care a reusit sa-si pastreze obiceiurile de sarbatori, iar traditiile de Craciun sunt unele dintre cele mai frumoase. In Sighetu Marmatiei exista obiceiul ca la fiecare sfarsit de decembrie sa se organizeze un Festival al datinilor si Obiceiurilor de Iarna. Nicaieri nu ai sa auzi colinde mai frumoase cantate de feciorii satelor sau de un Viflaim jucat mai bine pe scenele din fata bisericilor decat in cele din Maramures. Toate casele sunt luminate in noaptea de Ajun si isi deschid portile ca sa intre colindatorii imbracati in superbele lor costume populare. Spectacolul oferit de colindatori este extraordinar si incalzeste sufletele oricarui vizitator venit sa petreaca sarbatorile in nordul tarii.

Sa mergi in Maramures de sarbatori nu inseamna doar sa urmaresti obiceiurile si sa mananci mancaruri traditionale; perioada sarbatorilor poate fi un prilej foarte bun pentru o plimbare cu mocanita pe Valea Vaserului, o plimbare cu sania trasa de cai sau pentru (inca) o vizita la bisericile de lemn din Maramures, incluse in patrimoniul UNESCO: Manastirea Barsana, Manastirile Rohia si Peri de la Sapanta.

Cat despre cazare, ai de unde alege. Toate pensiunile din Maramures sunt confortabile si primitoare, si sunt amplasate in zone de poveste precum Poienile Izei, Tara Lapusului sau Sapanta.

Sarbatori in Moldova si Bucovina

Un alt taram de vis este tinutul Bucovinei. In patria cozonacilor crescuti ca-n poveste, pufosi si parfumati, a placintelor poale-n brau si a bucatelor traditionale nu ai cum sa nu te simti ca in Rai.

Acolo te vei bucura ca un copil si vei retrai ritualurile strabune tinute de sateni pentru protectia gospodariei. Se spune ca in Bucovina, masa din ajunul Craciunului trebuie sa contina 12 feluri de mancare si ca nimeni nu are voie sa se atinga de ele pana cand nu vine preotul sa le sfinteasca. In Bucovina vei vedea copii de-o schioapa deghizati in magi, care merg cu “Steaua” din casa in casa si anunta nasterea lui Hristos.
Si bineinteles, un Craciun petrecut in Bucovina nu poate exclude vizitele la celebrele manastiri: Voronet, Sucevita, Moldovita sau Dragomirna.

Nu doar manastirile te vor incanta, ci si peisajele; Bucovina era denumita candva Elvetia Orientului datorita peisajelor spectaculoase, a aerului curat si a mozaicului cultural. Ofera-ti placerea de a petrece un sejur de vis la una din pensiunile sau conacele bucovinene. Iti sugeram sa alegi Pensiunea Perla Bucovinei din Voronet (aflata in vecinatatea Manastirii Voronet de langa Gura Humorului) sau la Vila Irina din Poiana Stampei, una dintre cele mai pitoresti zone ale Moldovei, aflata la trecatoarea dintre Ardeal si Bucovina.

In inima Transilvaniei

Ca sa intregim tabloul zonelor din Romania in care poti sa petreci un Craciun de poveste, iti sugeram sa optezi pentru o vacanta de sarbatori intr-unul din satele de pe langa Sibiu. Sau chiar in oras. Sibiul se imbraca in fiecare an in straie de sarbatoare si gazduieste unul dintre cele mai frumoase targuri de Craciun. Turta dulce, mirosul de brad si cozonac si miile de beculete colorate si clopotei se aduna in Piata Mare din centrul Sibiului si spun aceeasi poveste. Aerul rasuna de cantecul colindelor, miros de vin fiert si scortisoara.

In satele transilvane din Marginime vei intalni obiceiuri stravechi pastrate cu sfintenie: copiii (sau “pitereii” cum se numesc in uneleparti ale Ardealului) inca mai obisnuiesc sa colinde Mos-Ajunul si Colindisul in serile de 23-24 decembrie. Apoi, in noaptea de ajun, mirenii arunca cu boabe de porumb strigand cat ii tine gura: “Rod in cucuruzi!”.

Toate aceste obiceiuri si traditii populare, impreuna cu peisajul care te lasa mut de uimire in orice anotim, fac din Transilvania un tinut magic, in care te intorci de fiecare data cu inima deschisa si cu foarte mare placere. Nu mai trebuie sa spunem ca intreaga zona a Sibiului abunda de pensiuni care mai de care mai ospitaliere si mai frumoase. Iar orasul Sibiu te asteapta la randul lui cu oferte interesante de cazare.