3 trasee turistice cu pornire de pe Platoul Bucegi

Crucea Caraiman - Platoul bucegiPlatoul Bucegi a fost dintotdeauna preferatul amatorilor de drumetii mai mult sau mai putin experimentati. Daca primii dintre ei se avanta cu curaj pe traseele Muntilor Bucegi chiar si pe timpul iernii, ceilalti prefera sa le cutreiere vara, cand ziua este suficient de lunga incat sa nu fii nevoit sa maresti pasul pentru ca te prinde intunericul si te poti bucura din plin de peisajele minunate pe care le traversezi.

Iata trei sugestii de trasee turistice – usoare si moderate – pe care le poti face avand ca punct de plecare Platoul Bucegi.

Cum ajungi la Platoul Bucegi

Situat la 2400 metri altitudine, Platoul Bucegi este renumit pentru doua dintre cele mai interesante monumente ale naturii, Babele si Sfinxul, care atrag zilnic sute de turisti. Apoi, Platoul este un important punct de plecare spre cateva trasee interesante: Vf. Omu, Crucea Eroilor Neamului de pe Caraiman, Cabanele Piatra Arsa si Vf. cu Dor.

Pe Platoul Bucegi se ajunge foarte usor, cu telecabina din statiunea Busteni (DN1), punctul de plecare fiind langa Hotel Silva. Traseul telecabinei are o diferenta de nivel de 1235m si o lungime de 4,3 km, pe care ii parcurge in aproximativ zece minute.

Program telecabina (circula la fiecare sfert de ora si are o capacitate de 25 de persoane):

– Iarna (16 septembrie – 14 iunie): 08:30 – 15:45

– Vara (15 iunie – 15 septembrie): 07:30 – 17:45 (ora 20:00 in zilele cu foarte multi turisti la Babele)

– Revizia se face zilnic (o jumatate de ora inaintea primei curse) si in fiecare marti (08:00 – 12:00)

1. Traseu Cabana Babele (2200 m) – Cabana si Vf. Omu (2505 m)

Este un traseu usor, care nu necesita foarte multa conditie fizica, dar care ofera privelisti spectaculoase; in timpul urcusului te vei bucura de peisajul de pe Valea Cerbului, Coltii Morarului si Valea Obarsiei. Vei trece pe langa cele doua stanci faimoase (Babele si Sfinxul), dupa care urmeaza o portiune de drum alpin pana la Releul Costila. Dupa un urcus domol, vei ajunge la Saua Sugarilor (2295m), de unde drumul se bifurca spre doua trasee: inainte mergi pe varianta de vara (pe la Cerdacul Obarsiei), iar daca o iei la stanga mergi pe poteca de iarna (pe la Coltii Obarsiei). Ambele poteci te vor duce la Saua Vaii Cerbului. Traseul continua pe la Vf. Gavanele (2493m), pe langa Vf. Bucura Dumbrava (2503m), pana la Cabana Omul.

La intoarcere poti folosi acelasi traseu sau poti cobori prin Valea Cerbului (marcaj banda galbena).

Marcaj: banda galbena

Durata: 2 ore

Dificultate: usoara

2. Traseu Cabana Babele (2200m) – Cabana Piatra Arsa (1950m)

Traseul porneste de la Cabana Babele, pe poteca ce duce spre est si coboara pe un plan orizontal. De aici, drumul coboara pana la al doilea prag, de unde se face o curba larga spre dreapta si coboara in marginea Platoului Jepilor, unde se intersecteaza cu poteca ce vine dinspre Cabana Caraiman. Drumul strabate platoul Jepilor Mici; dupa aproape 20 de minute vei trece pe langa Obarsia Vaii Urlatoarea Mare si mai departe pe sub Vf. Ciocarlia. De aici se face o ramificatie spre Cantonul Jepi (marcaj triunghi rosu) si Busteni, prin V. Urlatorilor. De la aceasta ramificatie parasesti drumul carosabil si urmezi poteca de pe partea dreapta, care coboara usor, pret de zece minute, prin jnepenis, pana la Cabana Piatra Arsa.

Marcaj: banda galbena

Durata: 1 – 1 ¼ ore

Dificultate: usoara

3. Traseu Platoul Bucegi (Babele; 2200m) – Crucea Eroilor Neamului de pe Caraiman (2284m)

Traseul de la Cabana Babele spre Crucea de pe Caraiman nu dureaza foarte mult: maxim doua ore sau chiar o ora daca nu te afli pe munte pentru prima data. Este usor de parcurs si bine semnalizat, iar odata ajuns in varful muntelui, in fata monumentului eroilor din primul Razboi Mondial, vei uita de toata oboseala. Busteniul vazut de sus, si chiar Manastirea Caraiman, arata de-a dreptul uluitor.

Traseul porneste de la Cabana Babele spre nord-vest si urca pana spre Muntele Caraiman, iar de la Cruce revine pe Vf. Caraiman, dupa care coboara spre Saua Sugarilor. Pe tot parcursul sau vei fi “insotit” de Cabana Caraiman (pe partea dreapta) si de releul de televiziune Costila, pazit de o unitate militara (pe partea stanga).

Crucea de pe Caraiman este unica in Europa datorita altitudinii la care a fost construita, 2284m, dar si a dimensiunii sale; are o inaltime de 28 de metri, iar bratele sale masoara 7 metri lungime. A fost ridicata la initiativa Reginei Maria si a Regelui Ferdinand I al Romaniei, iar inaugurarea a avut loc pe 14 septembrie 1928.

Marcaj: cruce rosie

Durata: 1 ¾ – 2 ore

Dificultate: usoara