3 saline din Romania in care poti merge la tratament

Salina Slanic PrahovaRomania are un imens potential natural pentru turismul balnear si terapeutic, potential ce este exploatat in principal de turistii cu varste inaintate si mult mai putin de alte categorii ce ar putea beneficia de efectele terapeutice si relaxarea pentru care sunt renumite astfel de zone. Din lista de destinatii terapeutice pentru tratament ale unor probleme de sanatate precum bronsita, sinuzita, insuficienta cardiaca, alergii, oboseala cronica sau astm, cele mai exotice atrag nu doar prin calitatile terapeutice ci si prin inedit: salinele de tratament cu efectul incontestabil al aerosolilor salini.

Saline de tratament din Romania

1. Salina Slanic Prahova

Prima pe lista atat ca popularitate cat si ca dimensiune, salina Slanic Prahova se afla in topul celor mai mari saline de pe intreg continentul.

Amenajata special pentru tratament si cu rol terapeutic, salina ce se afla in statiunea balneoclimaterica cu acelasi nume intre valea Teleajenului si Valea Prahovei la o altitudine de aproximativ 400 de metri este cunoscuta in intreaga tara dar si peste hotare pentru proprietatile terapeutice, primind saptamanal cateva mii de turisti fie in rol de vizitatori, fie pentru tratament. Cazarea se poate face in numeroasele hoteluri cu baze de tratament si pensiuni din Slanic Prahova.

In salina, temperatura constanta este de 12 grade Celsius, iar accesul se face cu ajutorul unui lift ce coboara la adancimea unde se afla aceasta, la 200 de metri sub nivelul solului.

In interior este amenajat spatiu de tratament sub forma unui sanatoriu, suprafata totala fiind de aproape 100.000 de metri patrati pe o inaltime de circa 60 de metri. Pentru tratament sunt amenajate paturi speciale iar pentru persoanele care vin insotite de familie exista loc de joaca pentru copii.

Tot in cadrul salinei exista o sala de sport, o sala de mese si un magazin.

Program: Marti – Duminica: 9:00 – 16:00

Tarife

  • Adulti – 16 lei
  • Pensionari – 14 lei
  • Copii, elevi, studenti – 8 lei

2. Salina Praid

Unul dintre cele mai cunoscute locuri de tratament din Romania, Salina Praid se afla in judetul Harghita, la granita cu Maramures.

Salina Praid este recunoscuta in toata tara pentru speleoterapie si climatoterapie, tratamentul cu apa sarata atragand anual un numar impresionant de turisti. In salina se amenajeaza bai sarate cu apa fierbinte in cazi uriase ce sunt excelente pentru afectiunile reumatice, dar si pentru relaxare in cazurile de epuizare cronica, depresie sau suprasolicitare.

Acest tip de tratament trebuie efectuat pe perioada unui sejur minim de 14 zile cu cate o baie pe zi pentru eficienta maxima, astfel ca turistii care vin la Praid pentru tratament aleg adesea pachete de 2-3 saptamani cu cazare la hotelurile cu baze de tratament din zona, la pensiuni sau chiar la localnici.

Programul pentru baile cu sare este limitat in perioada calda, intre 1 iunie si 15 octombrie.

Pentru cei ce aleg sa viziteze salina Praid in perioada rece, alternativa de tratament este inhalarea de aerosoli salini, tratament cunoscut sub numele de climatoterapie sau speleoterapie si recomandat de medici pentru bronsite, alergii sau astm. Adancimea ideala pentru inhalari este de 120 de metri, iar in cadrul programului se recomanda o dozare a efortului fizic ce include exercitii si plimbari prin salina.

Perioada recomandata pentru speleoterapie este de aproximativ 20 de zile.

Program: Luni – Duminica: 08:00 – 17:00

Tarife abonament 5 zile

  • Adulti – 50 lei
  • Copii, studenti – 30 lei

Tarife vizita:

  • Adulti – 22 lei
  • Copii, studenti – 12 lei

Pentru parcarea automobilelor personale sau a motocicletelor se percepe o taxa de 5 lei.

3. Salina Turda

Situata in centrul istoric al orasului Turda, salina Turda este una dintre cele mai usor accesibile dar si cele mai impresionate saline din tara. In interiorul acesteia s-au facut investitii de cateva milioane de euro in perioada cuprinsa intre 2009 si 2011 cat aceasta a fost inchisa pentru renovare.

Desi s-a pus in principal accentul pe amenajarea in scop turistic, nu s-au uitat nici proprietatile curative ale salinei asa cum a fost ea exploatata in ultimele aproape 2 decenii, incepand cu anul 1992 si pana la inchiderea temporara.

Dupa reamenajare, Salina Turda a atras inclusiv atentia unor regizori americani de filme de actiune si este una dintre cele mai impresionante destinatii subterane de pe intreg teritoriul Romaniei, detinand alaturi de salile de tratament modernizate, un amfiteatru sau o roata panoramica pentru admirarea imprejurimilor.

Salina Turda este poate cea mai moderna baza de tratament din tara la momentul actual si se afla in topul 22 al celor mai impresionante destinatii turistice neobisnuite din intreaga lume.

Ca si in celelalte saline din sare se recomanda inhalarea aerosolilor salini pentru tratarea astmului bronsic, rinitei cronice, sinuzitei cronice sau infectiilor respiratorii.

Program: Luni – Duminica: 09:00 – 17:00

Tarife

  • Adulti – 15 lei
  • Copii, elevi, studenti – 8 lei