3 retete traditionale moldovenesti

Parjoale MoldovenestiCine nu cunoaste Moldova pentru superbele sale manastiri si peisaje pitoresti, o cunoaste cu siguranta pentru mancarea excelenta din aceasta zona. Expresia “ca la mama acasa” s-a inventat cel mai probabil in Moldova, iar turistii care gusta preparatele de acolo o singura data vor incerca cu siguranta sa le refaca si sa le regaseasca de nenumarate ori. In ajutorul acestora venim cu 3 dintre cele mai cunoscute retete traditionale din aceasta zona, asa cum se pregatesc ele in inima Moldovei.

Reteta traditionala – Parjoale Moldovenesti

Parjoalele Moldovenesti sunt un preparat traditional pe cat de delicios pe atat de greu de copiat. Pentru ca parjoalele sa iasa exact asa cum trebuie este nevoie de multa atentie si de o reteta furata direct de la sursa. Parjoalele Moldovenesti se fac din carne tocata de vita si de porc si sunt absolut delicioase atunci cand sunt pregatite cum trebuie, nici prea crude nici prea uscate.

Pentru parjoale este nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 500 grame de carne dintre care 300 grame de carne tocata de vita si 200 g de carne tocata de porc
  • 200 ml de lapte
  • 2 felii paine alba
  • 1 ceapa
  • 2 catei de usturoi
  • 1 cartof
  • Lapte
  • 2 oua
  • 150 g pesmet
  • 2 linguri malai
  • 2 linguri faina
  • Condimente: Sare, piper, marar, patrunjel.

Parjoalele Moldovenesti sunt un fel de chiftelute mai aparte datorita formei si crustei care le acopera. Pentru a pregati parjoalele se urmeaza aproximativ aceiasi pasi ca in cazul chiftelutelor:

1. Feliile de paine se inmoaie in lapte.

2. Carnea, ceapa, usturoiul, cartoful crud ras, ouale si painea inmuiata se amesteca impreuna cu condimentele intr-un bol.

3. Pasta de carne astfel obtinuta sa modeleaza in mana sub forma de chiftelute lunguiete si se trece prin malaiul, faina si pesmetul asezate pe farfurii separate in prealabil. Se preseaza parjoalele, se intorc si se repeta procesul.

4. Parjoalele se prajesc intr-un deget de ulei, cate 5 minute pe fiecare parte.

Se servesc cel mai bine cu cartofi natur si sunt absolut delicioase.

Reteta traditionala – Sarmale Moldovenesti

Cine a mancat o data sarmale in Moldova va fi cu greu satisfacut de orice alta varianta a acestui preparat traditional. Sarmalele moldovenesti au o aroma aparte si un mod special de preparare care le face atat de delicioase. Acest rasfat culinar nu trebuie sa fie pastrat neaparat doar pentru sarbatori, ele pot fi preparate simplu oricand loveste pofta, dupa reteta bucatareselor pricepute din zona Moldovei.

Pentru sarmale moldovenesti este nevoie de:

  • Varza murata
  • 2 cani orez
  • 3 ardei grasi
  • Cimbru
  • 3 rosii mari
  • 1 l bulion
  • 1 kg carne tocata de porc
  • O bucata de ciolan afumat
  • Condimente: patrunjel, marar, cimbru, sare si piper.

Patrunjelul si mararul sunt ierburi mult indragite in zona Moldovei, iar in cele mai multe preparate din carne traditionale se va simti negresit gustul specific al acestora. Sarmalele moldovenesti sunt usor de preparat dar necesita timp lung de fierbere, astfel ca se recomanda ca reteta sa fie inceputa dimineata si nu mai tarziu de ora pranzului pentru a avea timp de finalizare pana la ora cinei.

1. Carnea de porc tocata se combina cu toate ingredientele mai sus mentionate cu exceptia foilor de varza si a ciolanului.

2. In fiecare frunza de varza se pune cu o lingura carnea tocata astfel preparata dupa care se infasoara atent.

3. Pe fundul oalei in care se fierb sarmalele se aseaza un ciolan afumat, cimbru si marar.

4. Inainte de a fi adaugate in oala, fiecare dintre sarmale se unge cu ulei si bulion.

5. Sarmalele moldovenesti se pregatesc in oala de pamant in care se toarna apa pentru a acoperi compozitia inainte de a se da la cuptor la foc mic pentru aproximativ 3 ore.

6. Sarmalele sunt gata atunci cand capata un aspect auriu.

Se servesc cu smantana si ardei iute.

Reteta traditionala – Poale-n Brau Moldovenesti

Dupa asemenea mancaruri delicioase merita mentionat si un desert ce ii face atat pe cei mici cat si pe cei mari sa se linga pe degete. Poalele in brau sunt desertul copilariei pentru toti cei care au macar o bunica sau o ruda apropiata din zona Moldovei, iar pentru cei care nu au incercat inca, niciodata nu este prea tarziu, cu mentiunea ca branzoaicele de la patiserie nu se pot compara cu reteta autentica.

Pentru poalen-n brau este nevoie de:

Aluat:

  • 500 g faina
  • 2 oua
  • 25 g drojdie
  • 50 g zahar
  • 150 ml lapte
  • 50 g unt
  • Un varf de sare

Umplutura

  • 250g branza dulce
  • 2 oua
  • 100 g zahar
  • 2 linguri smantana
  • Optional: coaja de lamaie si stafide

Pentru cei ce detin masina de paine, aceasta poate fi folosita pentru a scurta timpul necesar cu framantarea manuala. Cu toate acestea, pentru un rezultat autentic se recomanda totusi framantarea manuala.

1. Ingredientele pentru aluat se pun in masina de paine sau in bolul pentru framantat in ordine, dupa cum urmeaza: faina cu drojdia diluata in lapte caldut in mijloc. Dupa ce aceasta spumeaza, se bat ouale cu zaharul, sarea, untul topit si laptele, iar apoi se adauga la compozitie.

2. Aluatul bine framantat se intinde intr-o foaie de 1 cm grosime si se taie in patrate.

3. Umplutura din branza se obtine din combinatia ingredientelor pentru umplutura, acestea nu trebuie sa fie fina, poate contine bucatele de branza dulce neincorporate perfect.

4. Se adauga umplutura cu o lingura in mijlocul fiecarui patrat.

5. Fiecare patrat se impatureste in forma de plic catre mijloc.

6. Se lasa 10 minute sa creasca.

7. Poalele-n brau astfel obtinute se dau la cuptor asezate pe o tava tapetata cu hartie de copt la temperatura de 180 de grade pentru u timp de aproximativ 40 de minute.

Aceasta reteta traditionala moldoveneasca se savureaza cald, cu un pahar de lapte alaturi.