3 idei de vacanta in Romania pentru luna ianuarie

statiunea-RancaSuntem la mijlocul lunii ianuarie, iar iarna pare ca abia acum isi arata adevarata fata, cea mai frumoasa. Zapada este din belsug in aproape toate zonele tarii, iar vremea este potrivit de rece, desi temperatura mai scade cand si cand sub -10 grade. Cu alte cuvinte, este o perioada perfecta pentru o scurta vacanta la inceput de an.

Va intrebati ce ati putea face in aceasta mini-vacanta? Travelminit va ofera mai jos 3 idei de petrecere a timpului liber.

Vacanta in Ice Hotel

Cu totii ati auzit de hotelul de gheata de la Balea Lac. Hotelul construit din cuburi mari de gheata decupate chiar din Lacul Balea implineste in acest sezon 11 ani de cand bucura turistii (romani si straini) sositi in numar tot mai mare in masivul Fagaras, pentru a trai o experienta inedita. Revista britanica Essential Magazine a pozitionat hotelul de gheata de la Balea Lac pe locul trei in topul celor mai frumoase hoteluri de gheata din Europa.

In fiecare sezon, hotelul este construit in jurul unei teme, cea de anul acesta fiind “Europa”. In plus, pe langa hotelul de gheata, anul acesta exista patru igluuri (adica un spatiu de cazare format dintr-o singura camera de gheata , cu pat matrimonial, noptiere cu lampi – toate sculptate in gheata) cu nume sugestive: Cabinet de Bruxells, Frozen Sweden, Heididorf (Taramul lui Heidi, fetita muntilor) si Golden Lady. Asa se face ca anul acesta ai ocazia sa dormi sus in varful muntelui (la peste 2000m altitudine) si sa te simti ca dupa o noapte petrecuta intr-unul din statele Uniunii Europene; camerele sunt decorate dupa specificul a 15 tari membre UE, conform traditiilor si obiceiurilor fiecareia. Poti sa alegi, de exemplu, sa dormi in “Cabinet de Bruxelles”, avand sculptat la capul patului prezidiul Parlamentului European.

Tarif: o noapte de cazare intr-o camera amenajata in hotelul de gheata costa 440 de lei/noapte, iar o noapte de cazare in igluu costa 660 de lei. Deh, intimitatea se plateste!

Vacanta la schi si sanius

Cand vezi nametii de zapada de afara, nu poti sa nu te gandesti la o mini-vacanta la schi si sanius. In Romania exista multe zone montane in care poti sa te bucuri cu adevarat de frumusetea iernii schiind pe partiile amenajate sau alunecand cu sania pe potecile batatorite, printre brazi ori pe derdelus. Cele mai aglomerate partii de schi sunt cele din statiunile de pe Valea Prahovei si Brasov – Sinaia, Predeal, Azuga, Poiana Brasov. E drept insa ca sunt si foarte bine localizate, accesul turistilor din judetele invecinate fiind destul de usor.

In Moldova, poti sa schiezi pe partiile de la Vatra Dornei, o zona deosebit de frumoasa, cu foarte multe atractii turistice si locuri de cazare pe alese – dupa preferinta si buget.

Nici Transilvania nu se lasa mai prejos: partiile din statiunile Paltinis si Baisoara se numara printre preferatele iubitorilor de zapada. Si daca tot vreti sa va petreceti vacanta din luna ianuarie in aceste zone, incercati sa nu ratati o vizita la Castelul Cisnadioara. Peisajul este de poveste!

Si la Straja, in judetul Hunedoara, poti sa te aventurezi pe partiile amenajate daca esti profesionist (pentru ca partiile de acolo au un grad de dificultate destul de ridicat). Sau poti incerca “sa te dai” cu snow tubing-ul; distractia este garantata, asa ca lasa aerul de adult acasa si fugi pe derdelus!

Vacanta la Ranca

Statiunea de la poalele Parangului, aflata la 62km de Targu Jiu, castiga tot mai mult interes in randul iubitorilor sporturilor de iarna. Poate pentru ca acolo poti sa schiezi intre 120 si 160 de zile pe an? Statiunea este situata la 1600m altitudine, iar luna ianuarie este perfecta pentru o vacanta la Ranca: nu este foarte multa aglomeratie, zapada este la ea acasa, iar tarifele practicate de hotelieri sunt prietenoase.

In plus, Carpatii Olteniei iti ofera suficiente trasee de drumetie pe care poti sa le faci chiar si in luna aceasta: poti sa urci pana spre varful Mohor sau varful Papusa, sau spe Obarsia Lotrului. Vei intalni peisaje superbe si la Lacul Vidra sau pe Valea Lotrului.

Iar intre doua-trei ascensiuni, ajuns din nou la poalele Parangului, la Ranca, poti sa te relaxezi intr-o plimbare cu ATV-ul si sa te bucuri de zapada.

Nu uita ca poti sa inchiriezi echipamentele de schi, snowboard, saniute, atv-uri sau snowmobil de la centrul din statiune.

Travelminit iti ofera aici si cateva sugestii pentru cazare in statiunea Ranca sau in apropiere.