10 sportivi romani celebri si orasele din care provin

Sportivi romani si orasele din care provin - BucurestiRomania este o tara care are cu ce se mandri. Natura de aici ascunde numeroase comori, pamanturile sunt bogate, oamenii primitori, dar toate acestea cad in anonimat in fata amprentelor pe care titanii sportului romanesc le-au lasat asupra modului in care Romania este vazuta. In tara sunt prea putine baze de antrenament, se da prea putina atentie sportivilor de performanta, dar cu toate acestea, cand strainii sunt intrebati despre Romania, adesea primele cuvinte sunt Nadia Comaneci, Ilie Nastase sau Gheorghe Hagi.

Top 10 sportivi romani

1. Nadia Comaneci din Onesti

Nadia Comaneci este mandria judetului Bacau, nascuta in Onesti pe 12 noiembrie 1961. Talentul sau imens a pus Romania pe harta si continua sa ne reprezinte cu mandrie la decenii dupa ce aceasta si-a incetat activitatea competitionala.

Cunoscuta drept prima gimnasta careia i s-a acordat nota zece de catre toti arbitrii intr-un concurs olimpic, la Montreal in 1976, Nadia este cinstita astazi drept una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX.

Nadia este primul sportiv roman care a tinut un discurs la Natiunile Unite in anul 2000, la lansarea Anului International al Voluntariatului.

In Onesti, colegiul sportiv si sala de gimnastica din oras au fost numite in cinstea marii gimnaste.

2. Gheorghe Hagi din Sacele, judetul Constanta

Daca se vorbeste despre fotbalul romanesc in era sa de aur, se vorbeste despre jucatori precum Gheorghe Hagi. Hagi, om de afaceri si antrenor, se lauda cu un trecut de excelenta in sport greu de depasit de orice alt fotbalist roman care ii calca pe urme. Cel mai bun marcator al nationalei, jucator la Sportul Studentesc, Steaua, Real Madrid, Barcelona si Galatasaray, Gheorghe Hagi este un nume care a inspirat o mare parte din noua generatie de jucatori de fotbal din intreaga Europa.

Hagi, regele fotbalului romanesc este cel care a dus fotbalul in Romania la rang de sport national si numele cu care romanii se mandresc poate cel mai adesea in discutii cu fanii fotbalului de peste hotare.

Sacele, comuna din Constanta unde s-a nascut marele fotbalist afiseaza cu mandrie o placuta la intrare care anunta ca acela este locul natal al lui Gheorghe Hagi. Casa parinteasca a fotbalistului nu a fost niciodata valorificata dar poate fi vazuta de departe la un drum prin comuna.

Hagi detine si cunoscutul hotel Iaki din Mamaia.

3. Gica Popescu din Calafat

Gica Popescu, unul dintre cele mai mari nume ale fotbalului romanesc, jucator la Universitatea Craiova, Steaua, Tottenham Hotspur, FC Barcelona si Galatasaray a continuat sa faca titlul stirilor si dupa retragere.

Fotbalistul, cunoscut mai ales pentru prestatia sa in rolul de capitan al FC Barcelona cu care a castigat Cupa Cupelor , este in momentul actual om de afaceri, detinand proiecte in domeniul hotelier, imobiliar si inchirieri spatii, cu o avere estimata la peste 40 de milioane de euro.

Giga Popescu nu a uitat insa de unde a pornit, fiind in prezent presedinte de onoare, impresar si sponsor principal al FC Chindia Targoviste.

In Calafat, Gica Popescu a construit Hotel Amfiteatru Calafat, un hotel din categoria de 3 stele cu servicii mult peste categoria la care este incadrat.

4. Helmuth Duckadam din Semlac, judetul Arad

Un alt nume sonor al fotbalului romanesc – Duckadam, cunoscut drept Eroul de la Sevilla pastreaza pana in momentul actual recordul pentru 4 penalty-uri aparate consecutiv in finala Cupei Campionilor jucata intre Steaua Bucuresti si FC Barcelona.

Performanta portarului Stelei este inscrisa in Cartea Recordurilor.

Duckadam este unul dintre putinii mari fotbalisti romani care nu si-au folosit numele castigat in sport pentru a intra in afaceri. Dupa retragere Duckadam a decis sa lucreze la politia de frontiera in localitatea natala Semlac din judetul Arad, loc in care a ocupat functia de maior.

Duckadam s-a reintors in lumea sportului incepand cu anul 2008 dupa ce a fost decorat cu Ordinul “Meritul Sportiv“, pentru ca in 2010 sa preia functia de presedinte al FC Steaua Bucuresti. Duckadam locuieste si in prezent in Semlac impreuna cu familia.

5. Ion Tiriac din Brasov

Este greu de spus daca Ion Tiriac este mai cunoscut drept jucator de tenis sau om de afaceri. Primul roman intrat pe lista Forbes a miliardarilor lumii are un palmares impresionant si in ceea ce priveste cariera sa sportiva, cariera de-a lungul careia a castigat numeroase titluri alaturi de Ilie Nastase, inclusiv turneul de la Roland Garros din anul 1967. Ion Tiriac detine licenta pentru turneul de tenis BCR Open Romania.

In orasul sau natal a fost ridicata Arena Ion Tiriac, complex sportiv modern ce poarta numele marelui tenisman.

Tot in Brasov omul de afaceri detine o cladire de 8 milioane de euro ce serveste ca sediu Allianz Tiriac si a investit 150 de milioane intr-un proiect de birouri, un centru comercial, un hotel si cladiri rezidentiale.

6. Ilie Nastase din Bucuresti

Unul dintre cei mai importanti jucatori romani de tenis, de doua ori numarul unu mondial consecutiv in anii 1972 si 1973, Ilie Nastase a fost plasat de revista Tennis Magazine pe locul 28 in topul celor mai mari jucatori de tenis ai ultimilor 50 de ani.

Nastase, poreclit Nasty, este cunoscut in tara pentru prezenta sa in politica si afaceri.

Pentru capitala Ilie Nastase s-a implicat puternic, candidand inclusiv la postul de primar general, insa fara succes. In prezent Nastase este senator in Colegiul 8 al sectorului 4.

Ilie Nastase continua sa fie puternic implicat in tenisul romanesc.

7. Ivan Patzaichin din Tulcea

Nascut la Tulcea, Ivan Patzaichin a avut intotdeauna o relatie aparte cu apa, relatie ce l-a impins sa ia calea Institutului de Educatie Fizica si Sport si sa devina mai tarziu membru al Clubului Sportiv Dinamo din Bucuresti. Lipoveanul, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice din 1968, 1972, 1980 si 1984 a facut mare cinste Romaniei cu performanta sa.

Dupa retragerea din sport Ivan Patzaichin a lucrat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor de unde a fost trecut in rezerva cu gradul de general de brigada. In prezent sportivul este antrenor al lotului national de caiac-canoe.

Ivan Patzaichin este decorat cu Ordinul Meritul Sportiv si decoratia Regala Nihil Sine Deo.

In cinstea si la initiativa marelui olimpic a fost infiintata asociatia “Ivan Patzaichin – Mila 23” care are ca scop dezvoltarea durabila a zonei, conservarea mediului si protejarea biodiversitatii.

Ivan Patzaichin, cetatean de onoare al orasului este puternic implicat in promovarea orasului Tulcea si a Deltei Dunarii.

8. Lia Manoliu – bucuresteanca din Chisinau

Un adevar trist despre Lia Manoliu este ca mult mai multe persoane cunosc acest nume ca stadion din capitala tarii decat drept numele marii sportive de performanta in cinstea careia acesta a fost ridicat.

Lia Manoliu, nascuta pe 25 aprilie 1932 in Chisinau este sportiva laureata la jocurile olimpice din Mexic, Roma si Tokyo in perioada anilor ’60.

Ca si Duckadam, Lia Manoliu apare in Cartea Recordurilor, in cazul sau pentru longevitate, fiind de 12 ori campioana nationala si de 7 ori campioana balcanica. Lia Manoliu a fost decorata cu Ordinul Olimpic, Trofeul Femeia in Sport, Trofeul Centenarului si Trofeul Fair Play decernat de UNESCO.

Desi a fost nascuta la Chisinau, sportiva si-a petrecut o mare parte din viata in Bucuresti, unde a si fost inmormantata in 1998 dupa ce a detinut timp de 8 ani functia de presedinte al Comitetului Olimpic Roman si timp de doi ani functia de senator al municipiului Bucuresti.

Stadionul National din capitala a fost numit in cinstea sa.

9. Iolanda Balas din Timisoara

Iolanda Balas, campioana de etnie romano – maghiara este cunoscuta pentru extraordinarele sale performante in atletism la proba de sarituri pe care a dominat-o timp de aproape o decada, detinand un record mondial pentru o perioada la fel de lunga.

Timp de 10 ani Iolanda Balas a castigat consecutiv 150 de intreceri si a depasit de 14 ori recordul mondial la sarituri in inaltime, de la 1,75 m pana la 1,91 m.

Iolanda Balas si-a continuat cariera in atletism ca arbitru.

Pe tot parcursul carieri sale, Iolanda Balas a servit ca ambasador al Timisoarei, oras despre care vorbeste intotdeauna cu dragoste si multa emotie.

Stadionul Iolanda Balas a fost numit in cinstea marii atlete.

10. Gabriela Szabo din Bistrita

Intrata mult mai recent pe lista marilor sportivi ai Romaniei, Gabriela Szabo a pus Bistrita pe harta excelentei in sport in momentul a care a fost declarata in 1999 cea mai buna atleta a lumii dupa ce a stabilit doua noi recorduri mondiale la 2.000 m si 5.000 m in anii 1998 si 1999.

Gabriela Szabo nu a ascuns niciodata dragostea sa pentru tara si orasul natal, profitand de popularitatea obtinuta in urma performantelor sale sportive pentru a deveni Ambasador Onorific al Turismului Romanesc.

In Bistrita se organizeaza crosul ce ii poarta numele.

Gabriela Szabo a fost numita in functia de ministru al Tineretului si Sportului pe 5 martie 2014.