10 motive pentru care sa fii mandru ca esti roman

Cand vine vorba de dragostea de tara, parerile sunt impartite in randul romanilor. Unii se declara nemultumiti de aspectele economice, sociale si asa mai departe, iar altii decid sa ignore aceste lucruri si sa se concentreze pe ceea ce este frumos in Romania. Noua ne place sa ne gandim mereu la partea luminoasa a lucrurilor si din orice situatie sa vedem numai partea plina a paharului.

Intr-adevar, Romania are minusurile ei si sunt atatea care ar putea fi rezolvate, insa mai benefic decat sa ne plangem de ce n-avem este sa ne mandrim cu ceea ce este deja. Printre filele cartilor de istorie prafuite care pomenesc de vitejia stramosilor nostri, printre padurile inverzite prin care ursul se plimba in voie, printre canalele Dunarii, in mijlocului unui plac de nuferi, printre muntii inalti ce par s-atinga cerul, printre casele colorate ce amintesc de vremuri de mult apuse, printre gospodinele de la sat care framanta de zor aluatul de cozonaci, printre peretii manastirilor pictate cu maestrie, printre serpentinele interminabile care ascund dupa fiecare curba un alt peisaj de poveste – acolo simtim noi ca e casa noastra, acolo-i Romania si tot acolo gasim motivele pentru care sa fim mandri ca suntem romani. Daca mai ai nevoie de motive, ti-am pregatit o lista cu inca 10:

1. Romania are cel mai mare potential in materie de turism rural din Europa de Est. Si n-o spunem noi, ci miile de turisti care vin din toate colturile continentului sa descopere satele autentice din Transilvania. Destinatii precum Viscri, Saschiz si Biertan sunt printre favoritele turistilor englezi, nemti si francezi. Aceste locuri sunt intr-atat de speciale, inca insusi Printul Charles si-a cumparat cateva proprietati aici si le viziteaza ori de cate ori are ocazia.

Balate Dorin/Shutterstock.com

2. Romania are pe teritoriul sau una dintre cele mai frumoase cascade din lume – cascada Bigar. Fotografiile cu spectaculoasa cadere de apa au facut inconjurul lumii cu ajutorul retelelor de socializare, iar publicatii importante internationale au scris necontenit despre locul de poveste ce se afla in vestul Romaniei, in judetul Caras-Severin.

Cristian Balate/Shutterstock.com

3. Romania are cea mai mare rezervatie umeda din Europa – Delta Dunarii. De o frumusete inegalabila, Delta Dunarii a fascinat si fascineaza in continuare deopotriva turistii romani si straini. Adapostind un impresionant numar de specii de pasari, Delta Dunarii este locul potrivit in care poti sa admiri spectaculoasele zburatoare in mediul lor natural.

Catalina Panait/Shutterstock.com

4. Poate nu are Romania suficienti kilometri de autostrada, insa are cateva drumuri spectaculoase care ne-au facut cunoscuti peste tot in lume. Printre acestea se numara deja cunoscutul Transfagarasan si o destinatie mai noua – Transalpina. Ambele surprind prin spectacolul oferit de numarul de curbe, gradul de inclinatie al soselei si peisajele superbe ce pot fi admirate in timpul drumului.

mandritoiu/Shutterstock.com

5. Romania a avut primul oras iluminat electric, in anul 1884. Timisoara, caci despre el este vorba, este primul oras din Europa ale carui strazi erau iluminate electic inca de la sfarsitul anului 1884. Pe langa faptul ca a reprezentat o premiera europeana, aceasta iluminare a contribuit la cresterea popularitatii orasului in randul strainilor.

Dziewul/Shutterstock.com

6. Ca tot am adus vorba de Timisoara, aici se gaseste Muzeul Consumatorului Comunist, singurul muzeu de acest tip din intreaga Europa de Est. Pentru nostalgici sau curiosi, usile muzeului sunt deschise larg in fiecare zi.

Alexander Lukatskiy/Shutterstock.com

7. Ne indreptam atentia spre Bucuresti, acolo unde troneaza cea mai mare cladire administrativa din Europa. Palatul Parlamentului este totodata si cea mai grea cladire din lume, cantarind aproximativ 4,098,500,000 de kilograme. Cladirea, care a reprezentat cea mai mare mandrie a fostului conducator comunist, poate fi vizitata si in interior in anumite intervale orare.

8. Romania are cel mai neobisnuit cimitir din Europa – cimitirul Vesel. Gratie talentului si dedicarii unui artist local, in Moldova a rasarit un cimitir neobisnuit care este astazi una dintre cele mai mari atractii turistice din zona.

Angyalosi Beata/Shutterstock.com

9. Romania gazduieste una dintre cele mai mari statui din lume – statuia lui Decebal. Decebal, cunoscut conducator dac, a fost imortalizat intr-o statuie imensa de piatra ce se afla pe cursul Dunarii, in apropiere de orasul Orsova.

Calin Stan/Shutterstock.com

10. Romania se mandreste cu unele dintre cele mai diversificate si mai frumoase traditii din intreaga lume. Pastrate din mos-stramosi, traditiile romanesti fac cinste poporului roman oriunde sunt prezentate si reprezinta una dintre cele mai mari motive de mandrie ale oricarui roman.

photocami/Shutterstock.com

Cam astea au fost motivele pentru care noi ne simtim mandri ca suntem romani. Nu uita sa ne impartasesti si tu, printr-un comentariu, care este motivul pentru care tu te simti mandru ca esti roman.


Descopera tara noastra frumoasa si porneste intr-o aventura catre locurile ascunse din Romania. HotelGuru.ro iti este aproape si te ajuta cu cele mai bune locuri de cazare din Romania.