10 motive pentru care Oradea merita sa fie pe lista ta de destinatii

Alex Ionas/Shutterstock.com

Oradea este una dintre cele mai importante asezari din vestul tarii din punct de vedere cultural si economic. Oradea este un mix intre cultura occidentala si cea romaneasca, beneficiind de puternice influente din partea Imperiului Austro-Ungar. Acest lucru este vizibil si astazi, orasul Oradea fiind foarte asemanator cu Timisoara sau Arad, insa destul de diferit de orasele din sudul sau estul tarii.

Cel mai important nod feroviar din nord-vestul tarii, Oradea este de asemenea si locul de unde zilnic pornesc cursele internationale catre vestul Europei. Printre capitalele europene care se afla in apropierea orasului se numara Budapesta, Viena, Bratislava si Praga. Daca nu te-ai gandit niciodata la orasul Oradea ca fiind una dintre viitoarele destinatii, echipa Travelminit iti prezinta 10 motive care te vor pune pe ganduri.

1. Oradea se afla la numai 12 kilometri de Baile Felix, ceea ce inseamna ca o vizita in oras se poate termina cu o sesiune de relaxare la cea mai mare statiune balneoclimaterica din Romania. Printre afectiunile care se pot trata aici se numara cele ale aparatului digestiv si cele reumatice.

2. Arhitectura orasului imbina cu succes elemente din vremuri de mult apuse cu cele moderne, dand nastere unui mozaic placut la vedere. Constructiile din Oradea care nu trebuie sa iti scape in timpul vizitei tale sunt Casa Poynar, Palatul Moskovits si Podul Intelectualilor.

3. Oradea este supranumita “Capitala Verde a Romaniei” datorita numeroaselor spatii verzi care se intind pe o suprafata ce depaseste valoarea de 1000 de hectare. In anul 2011, Oradea era orasul cu cea mai mare suprafata verde din Romania.

4. Epoca partidului comunist a lasat in Oradea “urme” pe plan economic si industrial, aici fiind construite uzina Alumina si numeroase intreprinderi de industrie usoara precum Solidaritatea, Arta, Crisul si Crisana.

5. Cetatea din Oradea este printre putinele constructii de acest tip de la noi din tara care sunt inca utilizate si in vremurile noastre. Cetatea a fost construita in secolul al XIV-lea in jurul unei biserici ridicate la inceputul secolului al XI-lea.

6. In Oradea se organizeaza evenimente interesante pe tot parcursul anului. In anul 2016, agenda autoritatilor a inclus Noaptea Muzeelor, Zilele orasului, Festival de Film TIFF, Carnavalul Florilor si Festivalul culurii si traditiilor Bihorene.

7. Datorita pozitionarii geografice, la numai 13 kilometri de granita tarii, se poate ajunge foarte repede din Oradea in localitati importante din Ungaria si Austria. Oradea se afla mai aproape de capitalele Ungariei si Austriei decat de capitala Romaniei, Viena fiind la 518 kilometri si Budapesta la numai 248 de kilometri, in timp ce Bucuresti se afla la o distanta de 651 de kilometri.

8. Orasul este strabatut de unul dintre raurile importante din Romania – Crisul Repede. Raul traverseaza orasul chiar prin centru si creeaza o lunca in centrul istoric al orasului Oradea.

9. Clima in zona este una destul de blanda, cu temperaturi medii de 10 grade Celsius. Vara, oradenii si turistii veniti sa descopere orasul se pot bucura de vreme frumoasa, potrivita pentru plimbari lungi prin centrul istoric al orasului, iar iarna, temperaturile nu scad foarte mult sub 0 grade Celsius.

10. In Oradea sunt prezente comunitati largi de nemti, maghiari si evrei care si-au lasat amprenta asupra arhitecturii si culturii orasului. Comunitatea germana din Oradea dateaza din secolul XVIII, fiind compusa in mare parte din svabi, sasi si austrieci. In Oradea traiesc aproximativ 45.000 de maghiari, fiind astfel a treia comunitate minoritara maghiara urbana din Romania, dupa cele din Targu Mures si Cluj.

Te-ai hotarat sa pleci in Oradea, dar nu stii inca unde te cazezi? Travelminit te poate ajuta! Rezerva aici un loc la una dintre unitatile de cazare disponibile pe site.