10 minuni ale naturii din Romania care merita vizitate

Minuni ale naturii din Romania - Cazanele Dunarii (1 of 1)Cand incepi sa calatoresti, este aproape imposibil sa nu descoperi locuri atat de frumoase incat sa nu le incadrezi la categoria ”minuni ale naturii”. In Romania exista zeci de minuni naturale care merita mentionate in toate ghidurile de turism, pentru ca niciun calator sa nu aiba ocazia sa le ocoleasca. Nu degeaba ni se spune – cu o oarecare doza de invidie uneori – ca avem o tara minunata.

1. Delta Dunarii

Pana sa ajunga la noi, Dunarea trece prin zece state, insa nicaieri nu exista un loc la fel de frumos precum cel din Delta Dunarii. Ecosistemul pe care l-a creat in Dobrogea, inainte sa se reverse in Marea Neagra, este incadrat pe drept cuvant printre numeroasele minuni ale naturii. In 1991, Delta Dunarii a fost inclusa in reteaua internationala a rezervatiilor biosferei, datorita faptului ca aici exista cea mai vasta zona umeda din lume, in care coabiteaza un mare numar de specii rare de pasari, plante si animale, comparativ cu alte delte din Europa. In rezervatie exista 30 de tipuri de ecosisteme – 23 naturale si 7 antropice. Uzlina – Crisana, Grindul Letea, rezervatia de colonii de pasari de la Perisor – Zatoane si Golovita sunt locuri unicat in lume si atrag anual mii de turisti straini. Delta Dunarii are o suprafata impresionanta, de 580.000 hectare, adica aproape 2% din suprafata Romaniei.

2. Vulcanii noroiosi

Poate nu sunt cele mai ”vulcanice” minuni ale naturii, insa impresioneaza prin modestia cu care bolborosesc ei din cand in cand, dupa ce traverseaza cei peste 3.000 de metri adancime, printr-un sol argilos. Se mai si enerveaza cateodata, iar atunci tasnesc si improasca cu noroi cat pot ei de sus. Vulcanii noroiosi despre care vorbim ii gasesti in rezervatia de langa Berca, aproape de Buzau, spre Paclele Mari sau Paclele Mici. Peisajul pe care-l vei descoperi in jurul lor este unul selenar, cu sol arid si plin de crapaturi, lipsit de vegetatie, dar tocmai acest lucru atrage curiosii ca un magnet.

3. Groapa Ruginoasa

Ce poate fi atat de frumos la o groapa incat sa fie inclusa pe lista acelor minuni ale naturii pentru care merita sa strabati un drum, oricat ar fi el de lung? Faptul ca este un fenomen unic in Apuseni, ca o rana deschisa (datorita culorii rosiatice) in muntele Tapu. Groapa Ruginoasa nu e deloc mica; ba chiar devine un pic infricosatoare daca te afli pe marginea ei: diametrul actual depaseste 600 de metri, iar specialistii spun ca el creste de la un an la altul. Adancimea rapei este de 100 de metri. Groapa Ruginoasa este efectul suvoaielor de apa care au dezgolit versantii acestui munte, sapand adanc in roca rosie. Peisajul pe care-l ofera Groapa Ruginoasa este…”speechless”.

4. Cazanele Dunarii – Portile de Fier

Daca ajungi la Cazanele Dunarii, nu trebuie sa-ti uiti sub nicio forma aparatul de fotografiat acasa. Este o zona care iti taie pur si simplu respiratia. Dunarea ofera aici un adevarat spectacol, in special la Cazanele Mari si Cazanele Mici, care fac parte din Rezervatia Naturala Portile de Fier. Cazanele – cea mai spectaculoasa zona din defileul Dunarii, cu o lungime de 7,4 km – sunt adevarate minuni ale naturii, create pe pamant romanesc. iar sculptura ”Decebal Rex” este cea mai mare sculptura in piatra din Europa, care poate fi vazuta atat de pe malul romanesc al Dunarii, cat si de pe cel sarbesc.

5. Cheile Nerei

Un loc magic, plin de poveste s-a creat in jurul Cheilor Nerei, din judetul Caras-Severin, care fac parte din Parcul National Cheile Nerei – Beusnita (36.758ha). Atractia principala a zonei o reprezinta cascadele din muntii Aninei, devenite deja faimoase in strainatate – Cascada Beusnitei sau Cascada Susara. Cea mai celebra este insa Cascada Bigar, considerata de cei de la ”The World Geography” cea mai frumoasa cascada naturala din lume. Alimentata de izvorul Bigar, care strabate pestera din muntii Aninei, Cascada Bigar este unica datorita conului de tuf vulcanic aflat la sapte metri deasupra raului Minis. Astfel, se formeaza un clopot imens, acoperit de calcar si muschi salbatic, peste care curge lin izvorul Bigar.

6. Delta Comanei

I se mai spune si Delta de langa Bucuresti, pentru ca distanta dintre capitala si Comana este de 30 km. O distanta suficient de mare insa incat poluarea orasului sa nu strice ecosistemul creat pe malul Neajlovului. Delta Comana este a doua biodiversitate dupa Delta Dunarii (in care traiesc 141 specii de pasari si 13 specii de pesti) si a treia zona umeda a Romaniei (dupa Balta Mica a Brailei si Delta Dunarii). Insa doar aici i-a placut tiganusului sa traiasca, la fel si cleanului de Comana, doua specii care nu se regasesc in Delta Dunarii.

7. Cascada Cailor

Romania are nenumarate ape curgatoare si cascade, insa aceasta este cu totul si cu totul speciala. Apa care se aduna pe Muntele Cailor din topirea zapezii si de pe urma ploilor frecvente de pe munte (intr-un circ glaciar) aluneca pe versantul cel mai abrupt al muntelui Piatra Rea si se revarsa peste Podul Cailor, formand una dintre cele mai spectaculoase si mai inalte cascade din Romania (caderea de apa are 97 de metri). Este Cascada Cailor, din statiunea maramureseana Borsa. Suvoaiele de apa argintie ale cascadei, care cad peste stancile golase, sunt de-a dreptul impresionante.

8. Pestera Scarisoara

Seria celor zece minuni ale naturii continua cu Pestera Ghetarul de la Scarisoara, aceasta fiind prima pestera din Romania declarata monument al naturii inca din anul 1938. Face parte din sistemul carstic Ghetar – Ocoale – Dobresti din muntii Apuseni, iar numele i se trage de la faptul ca adaposteste in ea cel mai mare ghetar subteran din tara.

9. Parcul National Retezat

O fundatie canadiana a mentionat inca din anul 2009 aceasta rezervatie ca fiind una dintre cele mai frumoase zece monumente naturale ale lumii. Parcul National Retezat se intinde pe aproape 55.000 de hectare si cuprinde peste 80 de lacuri glaciare (lacul Bucura fiind cel mai mare, iar lacul Zanoaga cel mai adanc) si cea mai raspandita flora si fauna din Romania. Insa cel mai important este ca parcul a ramas un loc salbatic.

10. Sfinxul din Bucegi

La 2.216 m altitudine, pe Platoul Bucegi, a fost descoperita inca o minune a naturii, de data aceasta sculptata in piatra. Vanatorii de mistere si fenomene paranormale vad in Sfinxul din Carpati o serie de asemanari cu Sfinxul din Egipt (in primul rand, spun ei, pentru ca ambii se afla la aceeasi altitudine). Oamenii de stiinta spun insa ca a fost sculptat de vant si ploi, in decurs de mii de ani. Cert este ca cea mai veche fotografie cu Sfinxul din Bucegi dateaza de la 1900, cand tehnica fotografica era abia la inceput. Monumentul natural are o inaltime de opt metri si o latime de 12 metri.

Cauti cazare in Romania? Intra aici!