10 locuri “nestiute” din Bucuresti

castelul-vlad-tepesTe-ai plimbat vreodata prin Bucuresti sau ai incercat sa-l vizitezi ca un turist? Asa cum vizitezi toate orasele din strainatate, cu doza perfecta de dispozitie necesara pentru a descoperi toate frumusetile si pentru a afla toate amanuntele pe care nu le gasesti in ghidurile turistice. Travelminit iti propune astazi ceva de genul acesta: sa descoperi o parte din zonele “nestiute” ale Capitalei si sa afli povestea fiecareia, pe scurt.

1. Casa Melik

Este cunoscut si ca Muzeul Theodor Pallady sau cea mai veche locuinta din Capitala. Casa Melik a fost ridicata in 1750 de Hagi Kevork Nazaretoglu, armean de origine, si se numara printre locurile mai putin cunoscute din Bucuresti. Daca nu ai auzit de ea pana acum sau nu ai vizitat-o, este bine sa stii ca in interior sunt pastrate peste 800 de desene vechi ale pictorului Theodor Pallady, realizate in perioada uceniciei sale la Paris. Tot acolo ai ocazia sa admiri nu mai putin de 1270 de piese de colectie.
Unde o gasesti: Strada Spatarului nr. 22

2. Fortul 13 Jilava

Undeva in comuna Jilava din afara Bucurestiului (la 10km distanta de Capitala) exista un fort construit in stil renascentist de arhitectul Henri Alexis Brialmont. Merita sa-l “vizitezi” si sa-i afli trecutul! Asa vei sti, de exemplu, ca fortul a inceput sa fie construit in 1884, acesta facand parte din sistemul defensiv al Bucurestiului impreuna cu alte forturi si baterii. Cu toate acestea, stilul arhitectural l-a facut foarte repede cunoscut si apreciat de criticii de arta din toata lumea, astfel incat Fortul 13 Jilava a devenit repede o destinatie “turistica” interesanta din Bucuresti. “Locuit” de detinuti inca de pe vremea Regelui Carol I, fortul a fost pentru o vreme locul in care si-au ispasit “pedepsele” multe personalitati politice, printre care Ion Antonescu si Gheorghe Gheorghiu-Dej. Un alt fort bine conservat este cel de la Chitila.
Unde gasesti Fortul 13 Jilava: pe drumul Bucuresti – Giurgiu, la 3km nord-est de Comuna Jilava

3. Statia de metrou Politehnica

Putini stiu – chiar bucuresteni fiind – ca atunci cand coboara scarile la metrou, in statia Politehnica, fac o calatorie in trecut, mai exact in perioada Cretacicului superior. Desi statia de metrou a fost data in folosinta in anul 1883, pavajul ei poarta urmele unor fosile vechi de 180 de milioane de ani. Daca esti atent, ai sa vezi fosilele virtuitoarelor care traiau pe Pamant pe vremea cand nu exista decat apa. Si-ti mai spunem un lucru interesant: materia prima folosita la aceste placaje a fost extrasa din Muntii Apuseni, constructorii avand nevoie de marmura rosie. Nu e interesant sa afli ca statia de metrou Politehnica din Bucuresti este o parte dintr-un ocean pietrificat?
Unde o gasesti: pe magistrala de metrou M3.

4. Schitul Darvari

La prima vedere, nu-i dai prea multa atentie, spunandu-ti ca este o casa veche, pastrata de pe vremea vechiului Bucuresti. Dar Schitul Darvari, amplasat pe strada cu acelasi nume, poarta in zidurile sale povestea unui mic lacas de cult linistit. Schitul a fost ridicat la 1834 pentru familia Darvari, insa frumusetea lui a atras imediat o multime de vizitatori din comunitate. La inceput, familia a adus 12 calugarite sa cante la slujbe, insa dupa instalarea regimului comunist si transformarea lacasului de cult in biserica de mir, acestea au fost nevoite sa plece la alte manastiri. Dupa Revolutia din Decembrie 1989, biserica a fost redeschisa si renovata, astfel ca astazi pot fi admirate picturile murale ale schitului si intreaga sa arhitectura.
Unde il gasesti: strada Schitul Darvari nr. 3

5. Casa Mita Biciclista

Daca ai rasfoit Jurnalele Bucurestilor, stii cine a fost “Mita Biciclista” – duduia care a cutezat sa se impotriveasca regulilor nescrise ale vremii si sa pedaleze nestingherita in pantaloni pe Calea Victoriei, intr-un Bucuresti incorsetat de “printipii” la inceputul secolului XX. Maria Mihaescu, pe numele ei adevarat, intrase in gratiile multor barbati, personalitati ale vremii, printre care poetul Octavian Goga, regele Portugaliei si regele Ferdinand. Casa in care a locuit Mita Biciclista, cumparata (se pare) cu bani grei de unul dintre amanti, este si astazi in picioare si poate fi vizitata pe o straduta din apropierea Caii Victoriei. Casa are o arhitectura deosebita ce poarta semnatura N.C.Mihaiescu.
Unde o gasesti: strada Amzei nr. 9

6. Copacul (otetarul) din strada Dionisie Lupu

I se mai spune si “copacul care a inghitit gardul”, si nu glumim deloc; copacul in cauza (un otetar) a reusit sa ignore gardul de fier care a fost montat chiar langa el si sa-l acopere la propriu, crescand si inghitind zabrelele de fier. Este foarte interesant sa vezi cum natura reuseste sa razbata dincolo de rautatea oamenilor si sa meditezi putin la intreaga situatie.
Unde il gasesti: pe strada Dionisie Lupu nr. 52

7. Castelul Tepes

Cei din Bucuresti asimileaza strada Candiano Popescu cu un fost sediu al Politiei Romane, fara sa stie ca in zona exista Castelul Tepes, un obiectiv turistic mai putin cunoscut din Parcul Carol. Desi s-a vrut a fi un spatiu destinat unui rezervor de apa, aspectul medieval al cladirii si arhitectura sa amintesc mai degraba de Cetatea din Poienari (judetul Arges) a lui Vlad Tepes, de unde si numele pe care-l poarta in prezent. Castelul din Parcul Carol este astazi sediul Oficiului National pentru Cultul Eroilor si poate fi vizitat doar de doua ori pe an: de Ziua Eroilor (Inaltarea Domnului) si de Ziua Armatei.
Unde il gasesti: strada Candiano Popescu nr. 6

8. Scoala Centrala

Nu este inclusa in circuitul turistic, insa este cu siguranta un obiectiv turistic ce merita vizitat daca ajungi in Bucuresti. Scoala Centrala din Bucuresti (fostul Pensionat Domnesc de Fete) are o arhitectura superba in stil neo-romanesc, cu un brau de ceramica ce impodobeste intreaga fatada a cladirii si cu portrete reprezentand o parte din personalitatile marcante ale vremii: Doamna Chiajna, Carmen Sylva, Elena Cuza si Clara Doamna.
Unde o gasesti: Strada Icoanei nr. 3-5

9. Manastirea Chiajna

Ca orica capitala care se respecta, si Bucurestiul are locurile sale pline de mister, iar Manastirea Chiajna este unul dintre ele. Chiar daca nu este un lacas de cult asa cum te-ai astepta (mai cu seama ca biserica nu a fost sfintita niciodata), manastirea de la marginea Bucurestiului merita vizitata, fiind vorba de o constructie arhitecturala deosebita.
Unde o gasesti: cartierul Giulesti-Sarbi

10. Magazinul Dizainar

Vrei o amintire din Bucuresti, dar nu dintre cele obisnuite? Viziteaza magazinul Dizainar, o locatie speciala, cu un concept original. Ce gasesti acolo: design romanesc nonconformist, care nu are nicio legatura cu stergarele bunicii sau obiectele traditionale pe care le vezi expuse la toate targurile. Elementele folclorice folosite de artistii care expun la Dizainar sunt doar inspiratie, produsele finale fiind obiecte unicat. Poti sa cumperi scaune si mese unicat, lampi, ceasuri si tot felul de rame ingenioase pe care sa le faci cadou, ca tot vin Sarbatorile de Craciun, sau cu care sa-ti decorezi casa intr-un mod original.
Unde il gasesti: Putul cu Plopi nr. 17

*Sursa foto: Claudiu Ciobanu

Cauti cazare? Intra aici!